In de pers

Terug

Wandelen langs kapellen en landkruizen

Bron: Borne boeit

INSPIREREND BOEK TWENTSE KRUISTOCHTEN GELANCEERD IN OPENLUCHTTHEATER HERTME

Zo’n 35 wandelaars lopen op uitnodiging van De Twentsche Courant Tubantia een van de wandelingen die beschreven staan in het woensdag gepresenteerde boek Twentse Kruistochten door Marycke Janne Naber en uitgegeven door uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. De presentatie vindt plaats in het Openluchttheater Hertme.

Deze wandeling, in het boek staat een meer uitgebreide versie, begint bij de Theehuis De Karmeliet in Zenderen. Vandaar loopt de groep via de landelijke wegen langs de kloosters en kapellen met een omweg naar het Karmelietessenklooster te Zenderen, naar het Theater. In het theater vindt dan de presentatie plaats. Het welkomstwoord wordt uitgesproken door Maarten Metz. Hij verwelkomt Marycke Naber, wethouder Herman Mulder en pastoraal werkster Carla Roetgerink.

De sprekers

Herman Mulder, als vertegenwoordiger van B en W van Borne - ook een van de sponsoren van het boek - vindt het een presentatie van een wandelboek op een van de mooiste plekken in Twente. Hijzelf wandelt ook graag, maar liever niet over ongebaande paden. Een route heeft zijn voorkeur, een voorstander van verdwalen tijdens een wandeling is hij niet. Mooi dat dit boek het religieuze aspect van Twente onder de aandacht brengt. Hij hoopt dan ook dat het boek een succes wordt.

Carla Roetgerink vervangt pastor Oortman. Zij geeft aan dat als in een kruistocht mensen zoekende zijn, als onvoltooide mensen op weg zijn. Wandelingen kunnen meditatief zijn, wandelaars kunnen ervaren dat je in wandelingen tot een zekere bezinning kunt komen, in gesprek kunt zijn met God. Ze hoopt dat dit boek, waar de wandelingen langs de kapellen en landkruizen van Twente voeren, tot zo’n bezinning kunnen leiden. Ze heeft een 'reiswijwaterskwast' bij zich waarin water uit Lourdes zit. Aan het einde van haar verhaal zegent ze het boek voordat zij het doorgeeft aan Marycke Naber.

Marycke Naber, Twentse van origine, beeldend kunstenaar, fotograaf en medewerker beeld bij het Historisch Centrum Overijssel, is een fervente wandelaar. Het ontwikkelen van wandelroutes is haar grote passie en ze heeft al vele wandelroutes beschreven. Ook organiseert zij twee maal per maand een wandeltocht.

Ze is blij dat uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig twaalf van haar Twentse wandelingen langs kapellen en landkruizen in boekvorm heeft uitgebracht. Ze wist niet dat in Twente zoveel kapellen en landkruizen staan. Door het boek 'Mariakapellen en landkruizen in Twente', door onder anderen Ton Huttenhuis kwam ze op de hoogte. Ze besloot ze te bekijken en wandelroutes van kapel naar landkruis en vice versa te schrijven. Het boek Twentse Kruistochten is het resultaat. Het eerste boek wil ze overhandigen aan Ans en Jan Wilbers, een van de geïnterviewde families uit het boek.

Ans en Jan Wilbers, kapelbouwers

Beiden zijn de initiatiefnemers van de bouw van een kapel in Agelo. De kapel is in Saksische bouwstijl opgetrokken en de materialen als de oude gebinten, en de oude stenen zijn soms voor een zacht prijsje gekocht. De gemeenschap hielp bij het vervaardigen. Een foto van de kapel is in het boek opgenomen, net als het interview dat Marycke afnam. Ze vinden het leuk het eerste exemplaar van het boek in ontvangst te nemen.

De wandelaars

“Prachtig mooi”, is de kwalificatie die Sonja de Groot uit Zutphen geeft aan de wandeling. Ze wandelt samen met Hans Klomp uit Hengelo. “Je proeft de sfeer goed, de kapellen en landkruizen geven in hun rust het katholieke verleden van Twente wel weer. Het bezoek aan het Karmelietessenklooster is verrijkend te ervaren, ik wist niet dat er nog kloosterzusters wonen. Ik fiets veel, maar wandelend ervaar je de natuur toch meer”.

Ferry van Ingen en Edith van Leur komen vanuit Zwolle deze wandeling maken. “Het is een mooie wandeling, de cultuurelementen spreken ook aan. We wandelen en fietsen wel vaker in Twente”, zeggen ze.

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig

De uitgeverij staat bekend om de wandelboeken die zij uitgeeft. Drie personen werken er: Maarten Metz, Bart van der Mark en Lourens Vellinga. Alle drie zijn ze ook aanwezig, alle drie enthousiaste wandelaars. Van ieder boek met wandelingen dat zij uitgegeven hebben, lopen ze ook de wandelingen na. Twee van de drie hebben de kunstacademie doorlopen en dat is te merken aan het prachtig uitgevoerde boekje dat vanaf woensdag te koop is in boekwinkels en de VVV. Mocht het daar niet voorradig zijn, dan is het ook via de uitgeverij zelf te bestellen.

Info: www.gegarandeerdonregelmatig.nl Het boekje kost € 14,95.

Wandelen langs kapellen en landkruizen